Οδοντοφυΐα στα μωρά - συμπτώματα και φυσική αντιμετώπιση

Ίσως να μην το ξέρεις, αλλά τα δόντια αναπτύσσονται ήδη στην αρχή της εγκυμοσύνης, συγκεκριμένα από την 8η εβδομάδα μόλις.

Ναι, ναι, καλά διάβασες, ενάμιση μόλις μήνα μετά το θετικό τεστ εγκυμοσύνης ΗΔΗ αναπτύσσονται τα δόντια του μωρού μας! 😮

ΟΛΟΚΛΗΡΟ το μωρό σε αυτό το στάδιο έχει μέγεθος μόλις 1 εκατοστό περίπου, αλλά ναι, αρχίζουν και σχηματίζονται οι λωρίδες 20 νεογιλών δοντιών στη γνάθο του. Από τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης αρχίζει να παράγεται το σμάλτο και η οδοντίνη. Απίθανο, ε;

Πότε βγάζουν τα πρώτα δόντια τα βρέφη;

Τα περισσότερα μωρά (όχι όμως όλα!!) γεννιούνται χωρίς δόντια. 

Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν και βρέφη που γεννιούνται με δόντια, πράγμα μάλλον σπάνιο αλλά ο κάθε παιδίατρος το έχει ζήσει 1-2 φορές. (Αν σε ενδιαφέρει, σε αυτές τις περιπτώσεις τα δοντάκια αυτά είναι πολύ χαλαρά συνδεδεμένα με τα ούλα, οπότε ή πέφτουν μόνα τους ή τα αφαιρούμε για να μην τα στραβοκαταπιεί κατά λάθος το μωράκι.)

Από τον 3ο μήνα και μετά αρχίζει η διαδικασία ώθησης των δοντιών (δηλαδή «τα δόντια σπρώχνουν προς τα έξω»). Σταδιακά, συνήθως σε ηλικία 6-9 μηνών, αρχίζουν και εμφανίζονται αχνά ή πιο φανερά, οι στεφάνες των δοντιών σε παρτίδες.  

Οι παρτίδες είναι η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα δόντια, η οποία είναι σχεδόν ίδια σε όλα τα μωρά. Η φύση ξέρει.

Η εμφάνιση των δοντιών είναι διαφορετική σε κάθε μωρό. Σχεδόν όλα τα μωρά βάζουν τα δάχτυλα και τα χεράκια στο στόμα στους 3-4 μήνες (αυτό δείχνει φυσιολογική ψυχοκινητική ανάπτυξη), χωρίς όμως αυτό να έχει σχέση με τα δόντια, που συνήθως εμφανίζονται μήνες αργότερα.

Προς Θεού ΜΗΝ ασχολείσαι ιδιαίτερα και μην αγχώνεσαι καθόλου αν «αργούν» να εμφανιστούν τα πρώτα δόντια. Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν τεράστιες χρονικές διαφορές:

Μερικά παιδιά βγάζουν δόντια πολύ νωρίς (στους 3-4 μήνες), άλλα παιδιά θα βγάλουν το πρώτο τους δόντι στους 17/18 μήνες ζωής.

Να θυμάσαι ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, ΔΕΝ είναι… «καλύτερο» ή πιο έξυπνο αυτό που έβγαλε τα πρώτα του δόντια στους 5 μήνες σε σχέση με αυτό που τα έβγαλε στους 15 μήνες.

Μέχρι 2,5-3 χρονών, συνήθως το παιδί έχει βγάλει σχεδόν όλα τα νεογιλά του δόντια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Άπαξ και βγήκε το πρώτο δόντι μερικά χιλιοστά, ΠΡΕΠΕΙ να ξεκινήσεις να το βουρτσίζεις!!! (οπότε μην… βιάζεσαι καθόλου) 😌

 
Βρεφικές οδοντόβουρτσες σιλικόνης (φοριούνται στο δάκτυλό μας)

Βρεφικές οδοντόβουρτσες σιλικόνης (φοριούνται στο δάκτυλό μας)

 

Οδοντοφυΐα και θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός φαίνεται να προάγει την υγιή ανάπτυξη των δοντιών και των γνάθων του μωρού. Το πιπίλισμα στο στήθος τονίζει τους μύες του στόματος και το σαγόνι περίπου 60 φορές περισσότερο από τη χρήση ενός μπιμπερόν.

ΔΕΝ χρειάζεται να σταματήσεις το θηλασμό όταν εμφανίζονται τα πρώτα δόντια! (και αυτό το έχω ακούσει… 😳)

Ακόμα και αν φοβάσαι ότι το μωρό μπορεί να σε δαγκώσει, στην πραγματικότητα τα περισσότερα μωρά θηλάζουν με τη γλώσσα ΠΑΝΩ από τα πρώτα δόντια, οπότε δεν μπορεί να το κάνει με τους κάτω κοπτήρες του – αν και υπάρχουν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα! Συνήθως αν πάρουμε το μωρό από το στήθος αμέσως αν μας δαγκώσει 2-3 φορές, το φαινόμενο μετά σταματά.

Τα δόντια πονάνε πάντα όταν «σκάνε»;

Όχι, δεν πονούν όλα τα παιδιά όταν βγάζουν δόντια.

Υπάρχουν παιδιά που ούτε που αντιλαμβανόμαστε πότε έβγαλαν και άλλο ένα δόντι. Οπότε μην αγχώνεσαι, δεν υποφέρουν όλα τα βρέφη, κάθε άλλο.

Σε πολλά μωρά η αρχή της οδοντοφυΐας είναι πολύ αισθητή με πολύ αυξημένη σιελόρροια. Το μωρό μασάει και δαγκώνει ό,τι βρει, βάζοντας συχνά τα δάχτυλα και τα χεράκια στο στόμα. Ίσως επίσης να τρίβει τα μάγουλα και τα αυτιά του με τα χεράκια, αφού έτσι ανακουφίζει την αίσθηση έντασης στην γνάθο. 

Τα μάγουλα είναι συχνά κόκκινα, μερικές φορές σαν εξάνθημα και η περιοχή γύρω από το στόμα είναι κόκκινη και συχνά πληγιάζει από τα σάλια.

Δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρήσεις κάποια ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας του μωρού. Συχνά όταν όταν ο πυρετός υποχωρεί, την άλλη μέρα βλέπουμε το νέο δοντάκι! Μερικά παιδιά έχουν επίσης πολλές μύξες, ήπια διάρροια ή και εξάνθημα στην περιοχή της πάνας, οπότε μπορεί το παιδί να φαίνεται λίγο άρρωστο, να μην θέλει να φάει, να κοιμάται άσχημα και συχνά μόνο για λίγο ή και να έχει αρκετή γκρίνια και ανησυχία.

 
prota-dontia-morou2.jpg
 

Πρέπει να έχει δόντια για να φάει στερεές τροφές το παιδί μου;

ΟΧΙ, όχι, όχι! Στο κάτω-κάτω, με δύο μικρούς κοπτήρες στην κάτω γνάθο τι να πρωτομασήσει;

Τα βρέφη ξεκινούν και τρώνε όχι με τα δόντια αλλά με τα ούλα τους, και την εισαγωγή στερεών τροφών (στο θέμα αυτό έχω και αυτό το βίντεο αν σε ενδιαφέρει) την κάνουμε εντελώς ανεξάρτητα από το αν έχει ήδη δόντια ή όχι το μωρό μας. Πολύ πιο σημαντικό είναι αν το παιδί ενδιαφέρεται για τις τροφές και θέλει να μασήσει!

 
prota-dontia-morou4.jpg
 

Πώς μπορώ να κάνω την οδοντοφυΐα πιο ανώδυνη για το μωρό μου;

Μπορείς να βρεις λεπτά, ελαφριά «μασητικά» παιχνίδια γεμάτα με νερό ή δροσιστικό τζελ στο φαρμακείο – προτίμησε να αγοράσεις δύο και να τα φυλάς στο ψυγείο εναλλάξ.

Δεν πρέπει να καταψύχονται – αν μπουν στην κατάψυξη υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν ερεθισμό στα ούλα αλλά και στα δάχτυλα του παιδιού – και φυσικά αν είναι πολύ κρύο το μασητικό, μπορεί το παιδί να μην μπορεί καν να το κρατήσει! 

 
odontofyia.jpg
 

Βράσε φρέσκο χαμομήλι ή τσάι, με το οποίο μπορείς να κάνεις απαλό μασάζ στα ούλα στις περιοχές που ετοιμάζονται να σκάσουν τα δόντια: αυτό θα ανακουφίσει το παιδί από τον πόνο ενώ αντίστοιχα, μπορείς να προμηθευτείς κάποιο gel οδοντοφυΐας με γαρύφαλλο για την ίδια ακριβώς χρήση! Σε σοβαρές περιπτώσεις, συμβουλέψου τον παιδίατρο σχετικά με το εάν η παρακεταμόλη (Depon) σε κατάλληλη για το βάρος δόση είναι λύση για σας.

Ρίζα βιολέτας αντί πλαστικού μασητικού

Λιγότερο γνωστή στην Ελλάδα αλλά πολύ δημοφιλής στην Κ. Ευρώπη είναι η ρίζα βιολέτας, που πάρα πολλά μωρά λατρεύουν να μασάνε και ανακουφίζει όμορφα τους πόνους:

 
Ρίζα βιολέτας - φυσικό μασητικό για την οδοντοφυΐα

Ρίζα βιολέτας - φυσικό μασητικό για την οδοντοφυΐα

… και πολλά μωρά τη λατρεύουν!

… και πολλά μωρά τη λατρεύουν!

 

Κολιέ κεχριμπαριού για τους πόνους οδοντοφυΐας

Πολλοί γονείς είναι μεγάλοι φαν των κολιέ οδοντοφυΐας από κεχριμπάρι. Προσωπικά δεν καταλαβαίνω πώς βοηθά, αλλά βλέπω πολλά μωρά να τα φορούν και οι γονείς μου λένε πως δεν τα παίρνουν για ομορφιά. Βεβαιώσου απλά ότι η αλυσίδα είναι εντάξει σαν μέγεθος (δηλαδή το αλυσιδάκι πρέπει να είναι κοντό, όχι μακρύ ώστε να μπορεί να πιαστεί από κάπου και να κινδυνεύσει το παιδί. Καλό είναι οι χάντρες να είναι δεμένες με χωριστούς κόμπους, και επίσης σημαντικό το κούμπωμα να είναι κουμπωτό ή μαγνητικό ώστε να βγαίνει εύκολα)

 
Ένα τέτοια αλυσιδάκι βοηθά πολλά μωρά όταν βγάζουν δόντια.

Ένα τέτοιo αλυσιδάκι βοηθά πολλά μωρά όταν βγάζουν δόντια.

 

Ομοιοπαθητική για τους πόνους οδοντοφυΐας

Θα αναφέρω τα 3 πιο συνήθη σκευάσματα, που δίνονται συνήθως σε δυναμοποίηση 30CH:

Chamomilla: αυτό το σκεύασμα δίνεται σχεδόν «αυτόματα», αν και ΔΕΝ ταιριάζει πάντα. Η Chamomilla θα βοηθήσει αν το παιδί είναι υπερευαίσθητο στον πόνο και στα πάντα γενικά, δείχνει εξοργισμένο, κλαίει πάρα πολύ, φωνάζει, δεν ηρεμεί σχεδόν με τίποτα και έχει βρωμερές διάρροιες.

Pulsatilla: ταιριάζει αν το παιδί έχει πιο ήπια εικόνα γκρίνιας και «κλαψουρίσματος», θέλει συνέχεια αγκαλιά αλλά γενικότερα δεν ξέρει τι θέλει, βελτιώνεται με κάτι δροσερό στο στόμα και έξω στον καθαρό αέρα.

Aconitum: πιο έντονη εικόνα με ισχυρούς πόνους, δαγκώνει συνέχει τα χεράκια και έχει υψηλό πυρετό αλλά χωρίς πολύ κόκκινο πρόσωπο ή ιδρώτα. Πολύ ανήσυχο παιδί, δεν βρίσκει την ηρεμία.

Αν σε ενδιαφέρει η θεματολογία, ρίξε μια ματιά στον ηλεκτρονικό οδηγό ομοιοπαθητικών για παιδιά ΕΔΩ!

 
Praktiki-omoiopathitiki-paidia+(2).png

Ομοιοπαθητικός Οδηγός για κινητό/τάμπλετ

Με το πρακτικό ebook για κινητά & τάμπλετ βρίσκεις εύκολα το σωστό ομοιοπαθητικό σκεύασμα για να βοηθήσεις το παιδί σου σε Ιώσεις, Βήχα, Πυρετό, Τραύματα, Τσιμπήματα και άλλες καθημερινές δυσκολίες!

 

Μια τελική επισήμανση για την οδοντοφυΐα και τον πυρετό:

ΔΕΝ προέρχεται ο κάθε πυρετός «απ΄τα δόντια».

Αντίθετα, πρώτα σκεφτόμαστε άλλες αιτίες (ίωση, κρυολόγημα, άλλη λοίμωξη) και όταν τις αποκλείσουμε με αρκετή σιγουριά, τότε σκεφτόμαστε τα δόντια σαν αιτία. Αν το μωρό σου έχει ξεκάθαρα πυρετό άνω του 39°C ή ασαφή συμπτώματα, τότε σε αυτό το σημείο θα έλεγα ότι είναι ώρα να συμβουλευτείς τον παιδίατρο!  


 

Είσαι στο Pinterest?

Μπορείς να αποθηκεύσεις εδώ ⬇️ το άρθρο για να το ξαναβρείς αργότερα!

prota-dontia-morou-pin.png