11 λάθη προς αποφυγήν όταν έχουμε εφήβους

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει συνταγή επιτυχίας που να ταιριάζει σε όλους τους γονείς και όλα τα παιδιά, κοιτάμε κυρίως να αποφύγουμε λίγα από τα πιο …. SOS λάθη. Χρειάζεται κάποια προσπάθεια, αλλά αποδίδει καρπούς!

Δεν κάνουμε ΟΛΑ τα χατίρια

Δεν λέμε αμέσως NAI σε κάθε όνειρο, βιντεοπαιχνίδι, γκατζετάκι ή καινούργιο ρούχο. Το παιδί μας θα μας αγαπάει ακόμα και αν πρέπει να περιμένει.

Δεν ξεχνάμε να δείξουμε κατανόηση

Ειδικά σε δύσκολες στιγμές και καβγάδες, εύκολα ξεχνάμε πώς αισθανόμασταν και εμείς στην εφηβεία. Αν απλά αδιαφορούμε για το πώς αισθάνονται και προχωράμε στο τι πρέπει να κάνει/μάθει/διορθώσει, χάνουμε μια εξαιρετική ευκαιρία να συνδεθούμε με τον έφηβό μας.

 
efivos (1).jpg
 

Προσοχή αν κάνετε τα ίδια που έκαναν οι γονείς σας!

Ναι, ο καθένας μας ήταν κάποτε έφηβος - αλλά η γενιά των παιδιών μας ζει σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Τώρα πια υπάρχουν μέθοδοι ανατροφής που είναι εντελώς ξεπερασμένες (π.χ. το να μην κάνουν δουλειές στο σπίτι τα αγόρια).

Δεν κριτικάρουμε συνέχεια τα λάθη του εφήβου μας

Αυτό είναι… αρκετά δύσκολο για μερικούς από μας. 😕

Προσπαθήστε να βοηθάτε τον έφηβό σας αντί να ασκείτε απλά κριτική για τα λάθη του. Αν συνέχεια εστιάζετε μόνο στα λάθη και στις ατέλειες, και εσείς και εκείνος/η παραβλέπετε τα προσόντα του...

Μην απαγορεύετε στους άλλους να πειθαρχούν τον έφηβό σας

Ξέρω πως αυτό καταπίνεται δύσκολα.

Αν όμως ένας άλλος γονέας δει το παιδί σου να κάνει κάτι άπρεπο, ηλίθιο, επικίνδυνο ή αλλιώς λανθασμένο, μην το πάρεις προσωπικά και μην θυμώσεις που του μίλησε.

Αντίθετα, ευχαρίστησέ τους για τη βοήθειά τους και θυμήσου το αφρικανικό ρητό «Χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί» - αυτό υποδηλώνει πως όλοι μας ενδιαφερόμαστε για τα παιδιά, την ασφάλειά τους και το μέλλον τους και συνεργαζόμαστε για να τα πετύχουμε αυτά.

 
efivous.jpg
 

Μην αποφεύγετε μικροσυζητήσεις για το σεξ, τα ναρκωτικά κλπ.

Συχνά ανησυχούμε πως θα εκτεθούν υπερβολικά νωρίς σε κάποια «ναρκοπέδια», και αποφεύγουμε μικροευκαιρίες να τα συζητήσουμε σκεπτόμενοι «Θα του/της τα πω αργότερα» ή… «Άλλη φορά.». Για παράδειγμα, όταν βλέπουν μια σκηνή σε μια ταινία και μας ρωτάνε κάτι.

Έτσι όμως, χάνουμε την ευκαιρία να τους πληροφορήσουμε πρώτοι και καλύτεροι για αυτά τα θέματα. Εννοείται πως τότε θα αποκτήσουν τις πρώτες εμπειρίες τους στο θέμα του σεξ, του αλκοόλ, των ναρκωτικών, των τσιγάρων κλπ από συνομηλίκους, από το ίντερνετ (!!!) ή χειρότερα άτομα.

Μην προσπαθείτε να είναι πάντα απασχολημένα

Αυτό επίσης είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν και πιστεύω ακράδαντα πως κάνει απέραντα καλό στους εφήβους π.χ. να αθλούνται στον ελεύθερο χρόνο τους, αν κάθε μέρα έχουν πρόγραμμα και ξεπατώνονται, ποτέ δεν έχουν χρόνο να εξερευνήσουν τη φυσική δημιουργικότητά τους, τις κλίσεις τους και να ανακαλύψουν χόμπι που αγαπούν.

Αποφεύγουμε και το ένα άκρο του «δεν έχει τι να κάνει μετά το σχολείο» και το άλλο του «έχει πρόγραμμα κάθε μέρα όλη μέρα».

 
efivos.jpg
 

Μην προσπαθείτε να είστε οι «κολλητοί» τους

ΠΟΛΥ μεγάλο και συχνό λάθος αυτό.

Χωνέψτε το - είστε είτε ο γονέας, είτε φίλος τους. ΔΕΝ μπορείτε να παίζετε σε δύο ταμπλώ εδώ, και τα παιδιά μας έχουν.και.θέλουν.άλλους.για.φίλους!!!!!

Επαναλαμβάνω: ΜΟΝΟ εμείς είμαστε οι γονείς τους, οι πιθανοί φίλοι τους είναι πολλοί και θα αλλάζουν με τα χρόνια. Εμάς μας χρειάζονται για αγάπη, δομή, υποστήριξη παντός είδους και όρια.

Θέλεις να είσαι «καλύτερος» γονέας απ’ τους άλλους

Άσε καλύτερα τις συγκρίσεις με τους άλλους γονείς, τα παιδιά τους και το τι κάνει ή δεν κάνει μια άλλη οικογένεια.

Δεν βοηθά αυτό ποτέ, γιατί όλοι μας ζούμε διαφορετικές ζωές, είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικά βιώματα και, φυσικά… διαφορετικά παιδιά! Οπότε είναι μάταιο να κάνουμε συγκρίσεις, και προς το «καλύτερο» και προς το «χειρότερο».

Σου λείπει ο χρόνος ή το κουράγιο να επιβάλλεις επιπτώσεις

Θα κάνουν και βλακείες τα παιδιά σου, μερικές φορές πολύ μεγάλες ή επικίνδυνες βλακείες. Με το να μην τιμωρηθούν ή με το να τους «σώζουμε» από τις φυσικές συνέπειες των πράξεών τους ή π.χ. να επαναφέρουμε πιο νωρίς τη χρήση του κινητού τους ΔΕΝ τους κάνουμε χάρη μακροπρόθεσμα.

 
efivos (2).jpg
 

Φαντάσου πόσο δύσκολο θα είναι για τα παιδιά μας όταν θα αντιμετωπίσουν τον αληθινό κόσμο, στον οποίον η βλακεία και τα λάθη έχουν αληθινό, αμείλικτο κόστος. Προτιμώ λοιπόν αν π.χ. του πέσει το κινητό να τον αφήσω χωρίς κινητό για μήνες ή αν δεν πρόλαβε να διαβάσει να τον στείλω στο σχολείο ώστε να πατώσει στο τεστ.

Θα ήταν φυσικά ευχάριστο για όλους μας να αντικαταστήσω το κινητό του πριν μαζέψει ξανά με κόπο τα χρήματα για το καινούργιο, ή να τον κρατήσω σπίτι «άρρωστο» για να προλάβει να διαβάσει. Δεν θα το κάνω, προτιμώ να ζήσει τη ζωή όπως είναι και τώρα.

Δεν δίνεις το καλό παράδειγμα

Από τη δική σου καθημερινή συμπεριφορά μαθαίνουν τα παιδιά υπομονή, σεβασμό, ειλικρίνεια, οργάνωση, ευγένεια, συνέπεια… τα πάντα!! Δεν αρκεί να τους λέμε να μην βρίζουν. Αν βρίζουμε, θα βρίζουν και εκείνα κατά πάσα πιθανότητα. Το ίδιο ισχύει με τα ψέματα, τη συνέπεια στα ραντεβού μας, την καθαριότητα κλπ κλπ κλπ.


Εσύ σκέφτεσαι και άλλα λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε; Γράψε μου κάτω στα σχόλια, με ενδιαφέρει η γνώμη σου!!

 
pana-paidi.jpg