Σταφυλόκοκκος στα παιδιά

Σταφυλoκοκκος - φυσικh και φαρμακευτικh θεραπεiα

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την φυσική κυρίως θεραπεία του σταφυλόκοκκου στο δέρμα των παιδιών μας.

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα μάλλον μεγάλο πρόβλημα (προσοχή: «μεγάλο» με την έννοια του επίμονου, όχι με την έννοια του απειλητικού) ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά και κυρίως στη θερμή εποχή, δηλαδή άνοιξη, καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου.

Ο σταφυλόκοκκος κατ’ αρχάς δεν είναι το πρόβλημα αυτό καθεαυτό. Αυτό το οποίο συνήθως ονομάζεται «σταφυλόκοκκος» είναι οι πληγές από μόλυνση σταφυλόκοκκου ή στρεπτόκοκκου στο δέρμα.

Στα λατινικά το λέμε Impetigo contagiosa.

stafylokokkos-paidia-therapeia.png

Συνήθως παρατηρούνται σαν πληγές, κρούστες σε διάφορα σημεία του σώματος, σε μικρά παιδιά είναι πάρα πολύ συχνά γύρω από τη μύτη, κοντά στο στόμα αλλά μπορεί να είναι παντού στο σώμα, στον ποπό, στον κορμό, στα άκρα.

Όπως γύρω από το στόμα και στη μύτη αυτού του αγοριού…

Όπως γύρω από το στόμα και στη μύτη αυτού του αγοριού…

 
…ή εδώ στο αυτί (ιδιαίτερα δύσκολο σημείο στη θεραπεία). Συχνά η μόλυνση ξεκινά και από τρύπα για σκουλαρίκι που δεν καθαριζόταν.

…ή εδώ στο αυτί (ιδιαίτερα δύσκολο σημείο στη θεραπεία). Συχνά η μόλυνση ξεκινά και από τρύπα για σκουλαρίκι που δεν καθαριζόταν.

 

Προκαλείται κυρίως από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (Staph. aureus), αλλά μπορεί να προκαλείται και από άλλα βακτήρια του δέρματος όπως π.χ. στρεπτόκοκκο (Strep. epidermidis).

Πάρα πολύ συχνά παρατηρείται σε σημεία στα οποία ήδη το παιδί έχει γραντζουνιστεί ή πληγωθεί ή έχει ξύσει τσίμπημα εντόμου, αλλά μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά πληγές και σε απόλυτα υγιές δέρμα.

Σταφυλοκοκκος και αντιβίωση;

Ο λόγος για τον οποίο φτιάχνω αυτό το άρθρο είναι επειδή ακούω πάρα πολύ συχνά για παιδιά τα οποία πάνε στον γιατρό με μια ή δυο πληγούλες και δέχονται αμέσως συστημική αντιβίωση, δηλαδή αντιβίωση σε σιρόπι που θα δράσει παντού στο σώμα τους.

Τώρα, για να είμαστε ειλικρινείς: η συστημική αντιβιοτική θεραπεία από το στόμα πράγματι είναι εκ πρώτης όψεος η πιο γρήγορη και «εύκολη» λύση του προβλήματος. Το πρόβλημα είναι πως εάν κάνετε κάθε φορά στον σταφυλόκοκκο συστημική αντιμετώπιση δίνοντας αντιβιοτικό σε σιρόπι, κάνετε μακροπρόθεσμα πολύ μεγαλύτερη ζημιά στο παιδί απ'ότι κάνετε καλό. Καταστρέφετε δηλαδή μεγάλο μέρος του μικροβιώματος του παιδιού (εδώ μπορείς να διαβάσεις γιατί θα πρέπει να σε νοιάζει το μικροβίωμα του παιδιού σου), το οποίο μετά με την σειρά του θα επηρεάσει πολύ αρνητικά την ανοσότητα του για το μέλλον.

stafylokokkos-paidia-antiviosi.jpg

Ακόμα και επισήμως η συστημική αντιβιοτική θεραπεία ΔΕΝ ενδείκνυται στις περισσότερες περιπτώσεις και ορίστε γιατί:

Ο σταφυλόκοκκος είναι ουσιαστικά ένα τοπικό πρόβλημα: όταν έχουμε μια, δυο ή λίγες πληγούλες θεωρείται τοπικό το δερματικό πρόβλημα και κανονικά η αντιμετώπιση του θα έπρεπε να είναι τοπική και να μην επηρεάζει αρνητικά ολόκληρο το μικροβίωμα του σώματος.

Πώς θεραπεύεται ο σταφυλόκοκκος;

Ξεκινάμε λοιπόν, εξηγώντας τι ακριβώς είναι η τοπική αντιμετώπιση.

Σημαίνει αυτό ότι εκεί που είναι το πρόβλημα, εκεί αντιμετωπίζεται με τοπικά αντισηπτικά, κρέμες κλπ. Επίσης, πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντοτε και στην αρχική εστία, που βρίσκεται συνήθως στη μύτη ή/και στον πρωκτό.

Εάν έχει π.χ. το παιδί μας μια πληγή στο μάγουλο, μια πληγή κοντά στη μύτη και μια πληγή στο πόδι, θα φροντίσετε την πληγή στο μάγουλο, την πληγή κοντά στη μύτη, την πληγή στο πόδι και θα βάλετε κρέμα ΚΑΙ μέσα στη μύτη εάν βλέπετε το παραμικρό εκεί κοντά, γιατί είναι η συχνότερη αρχική εστία.

Εάν βλέπετε την οποιαδήποτε έστω και μικρή μικρή κοκκινίλα και στον πρωκτό, χρησιμοποιήστε τουλάχιστον τα φυσικά θεραπευτικά που θα συζητήσουμε και εκεί, είναι μετά τη μύτη η δεύτερη συχνότερη αρχική εστία για σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο.

Πώς γίνεται η πρόληψη

Πάρα πολύ σημαντική γενικότερα είναι η πρόληψη γιατί ο σταφυλόκοκκος είναι πολύ μεταδοτικός!

Έχει σημασία το δέρμα, ειδικά το καλοκαίρι που ξεραίνεται πάρα πολύ με τον ήλιο και με την θάλασσα, να είναι όσο καλύτερα φροντισμένο γίνεται - εννοείτε δεν θα βάζετε το κατακαλόκαιρο συνέχεια κρέμα στο παιδί, αλλά καλό είναι όταν το πλένετε και αν έχει λίγο ξηρό δέρμα να φροντίζετε αυτό το δέρμα να είναι λίγο λιγότερο ξηρό.

Στο ξηρό δέρμα πάει πολύ πιο εύκολα ο σταφυλόκοκκος και δημιουργεί πληγές, και ιδιαίτερα σε παιδιά που έχουν τάση για έκζεμα/ατοπική δερματίτιδα. Κόβετε τα νύχια των παιδιών και αν ξύνουν τις πληγές από σταφυλόκοκκο τις καλύπτετε, είτε με γάζα είτε με Hansaplast είτε με κάποιο τρόπο, να μην μεταδίδει το ίδιο το παιδί τα βακτήρια και σε άλλα σημεία του σώματός του. Συχνά ξύνει το παιδί την πρώτη πληγή επειδή το ενοχλεί, μετά ξύνει και στο πόδι, και τελικά έχει… δύο πληγές αντί μία. ☹️

Ο σταφυλόκκοκος μεταδίδεται εύκολα

Ξαναλέω, ποτέ μην ξεχνάτε πόσο μεταδοτικός είναι ο σταφυλόκοκκος. Δεν μεταδίδεται ευτυχώς μέσω του αέρα αλλά εξ’ επαφής: τα παιδιά ξύνουν τις πληγές ή ακουμπούν τις εκκρίσεις, και μετά είτε δημιουργούν το ίδιο τους το σώμα καινούριες πληγές είτε παίζοντας με άλλα παιδιά κολλούν και εκείνα.

Για πόσο κρατάει ο σταφυλόκοκκος;

Πολύ. Προτιμώ να είμαι 100% ειλικρινής, ΔΕΝ είναι πρόβλημα που λύνεται σε 2-3 μέρες.

Θα χρειαστείτε πάρα πολλή υπομονή, το συντομότερο που βλέπω να φεύγει ένας σταφυλόκοκκος με σωστή, τοπική θεραπεία είναι μια εβδομάδα με δέκα μέρες - το συντομότερο!

Τα δικά μου παιδιά όταν είχανε κολλήσει κάναμε παραπάνω από ένα μήνα για να τον ξεφορτωθούμε. Εύκολο δεν ήταν, και ήθελε υπομονή και επιμονή και κάθε μέρα φροντίδα.

Φυσικές θεραπείες

Τοπικά χρειάζεται κατ’ αρχάς αντισηψία, η οποία με φυσικό τρόπο γίνεται με διάφορα βάμματα συνήθως ή λάδι τεϊόδεντρου (tea tree oil). Tα βάμματα που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι το βάμμα πρόπολης ή το βάμμα καλέντουλας.

Αυτά έχουν φυσική αντιβακτηριακή δράση, βοηθούν να κλείσουν πιο γρήγορα οι πληγές, να μην εξαπλώνονται τα βακτήρια και να μην μείνει μόνιμο σημάδι. Εάν «καίνε» ιδιαίτερα στις πληγές (δεν συμβαίνει πάντα αυτό), μπορείτε να αναμειγνύετε με λάδι τεϊόδεντρου (tea tree oil) ή κηραλοιφή, έτσι καίνε σαφώς λιγότερο.

stafylokokkos-paidia-calendula.jpg

Αν καίνε ιδιαίτερα στην μύτη (σε αυτό το σημείο μπορεί να ενοχλούν ιδιαίτερα) εκεί βάζετε περισσότερο λάδι και λιγότερο βάμμα. Ο συνδυασμός τοπικά δημιουργεί μια φυσική αντισηψία και βοηθάει πάρα πολύ ήδη στη φυσική ίαση του προβλήματος.

Επίσης χρησιμοποιείται με αποτέλεσμα τοπικά και το καθαρό λάδι τεϊόδεντρου. Είναι πολύ καλό, έντονα αντισηπτικό και έχει καλή αντιβακτηριακή δράση. Επίσης δραστική είναι και το φυσικό τζελ αλόης. Αν έχετε αλόη στον κήπο σας ανοίγετε το φύλλο, το κόβετε δηλαδή με ένα μαχαίρι (προσοχή μην τραυματιστείτε με τα αγκάθια, πρώτα κόβετε τα αγκάθια) και μετά από μέσα μέσα παίρνετε το τζελ και το βάζετε απ'ευθείας σε όλα τα σημεία.

Η αλόη γενικά δεν ενοχλεί, δεν καίει, είναι πολύ ευχάριστη και την δέχονται πολύ καλά τα παιδιά.

Αποτελεσματικό επίσης αλλά το συστήνουμε για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους είναι είτε το ωμό σκόρδο δηλαδή να κόψετε λεπτές φέτες σκόρδου τις ακουμπάτε απ'ευθείας στις πληγές και μετά τις καλύπτετε για να μείνουν εκεί πέρα με ένα Hansaplast για τουλάχιστον μισή ώρα εώς μια ώρα και αυτό μπορείτε να το κάνετε πρωϊ- βράδυ. Άλλη φυσική εναλλακτική που έχει καλό αποτέλεσμα είναι οι πολύ λεπτές φέτες τζίντζερ (ginger, το βρίσκετε στο μανάβικο). Το σκόρδο είναι πιο δραστικό από το τζίντζερ, αλλά μυρίζει λιγότερο ωραία.

Το επόμενο που μας έρχεται στο νου στο θέμα της φυσικής είναι τα ομοιοπαθητικά. Το πρόβλημα με τα ομοιοπαθητικά είναι ότι στην περίπτωση του σταφυλόκοκκου υπάρχει πολύ μεγάλη γκάμα και μεγάλη επιλογή, το οποίο όποιος έχει ασχοληθεί λιγάκι με ομοιοπαθητική, ξέρει ότι δυσχεραίνει την κατάσταση ιδιαίτερα. Σας παραθέτω τα πιο συχνά σκευάσματα:

Ομοιοπαθητική για σταφυλόκοκκο

Η επιλογή ομοιοπαθητικού σκευάσματος για σταφυλοκοκκική μόλυνση συχνά ΔΕΝ είναι εύκολη, συχνά δυσκολεύεται και ο επαγγελματίας.

Rhus toxicodendron 12X

Χρησιμοποιείται συχνά πρώτο-πρώτο, ιδιαίτερα αν ξεκινά σαν διάφανες φυσαλίδες με το δέρμα από κάτω να είναι κόκκινο. Τα σημεία καίνε και ξύνουν το παιδί, το οποίο συχνά δείχνει ανήσυχο και στριφογυρίζει. Μια ζεστή κομπρέσα στις πληγές ανακουφίζει (!) το παιδί. Δίνεται αρχικά 3-4 φορές σε απόσταση μισής ώρας, από τη δεύτερη μέρα και μετά 3 φορές ημερησίως μέχρι να υποχωρήσουν οι πληγές.

Staphylococcinum 30CH ή 200CH

Χρησιμοποιείται συχνά από επαγγελματίες ομοιοπαθητικούς, από ότι ακούω από γονείς με επιτυχία. Εγώ προσωπικά δεν έχω σταθεί τυχερή με το Staphylococcinum μέχρι στιγμής, αλλά είναι θεωρητικά το πιο κατάλληλο σκεύασμα, ειδικά αν έχει διαπιστωθεί σταφυλόκοκκος και όχι στρεπτόκοκκος στο επίχρισμα της πληγής. Tο αναφέρω για αυτό λόγο - νομίζω μόνο στους δικούς μου ασθενείς δεν έχει δουλέψει… 😯.

Antimonium crudum 30CH

Επίσης συχνό σκεύασμα και δίνεται με ιδιαίτερη επιτυχία αν το παιδί είναι κακοδιάθετο και «ανάποδο», δεν θέλει να το κοιτάμε ή να το αγγίζουμε. Οι πληγές έχουν συχνά χοντρές κρούστες, συχνά είναι στο πηγούνι και στα μάγουλα, και προκαλούν έντονο κνησμό, που χειροτερεύει τη νύχτα και στη ζέστη, με ζεστή κομπρέσα επίσης χειροτερεύει.

Mezereum 30CH

Οι πληγές καίνε και ξύνουν το παιδί, χειροτερεύουν σε ζέστη. Ο εκκρίσεις είναι πυώδεις και σχηματίζουν κρούστα. Ακόμα και το απαλό άγγιγμα το ενοχλεί ιδιαίτερα.

Sulphur 30CH

Το Sulphur δίνεται συχνά όταν το πρόβλημα επαναλαμβάνεται, το δέρμα είναι ξηρό και τραχύ και οι πληγές είναι συχνά στον ποπό του παιδιού. Χειροτερεύει ο κνησμός τη νύχτα στο κρεβάτι, το παιδί ξύνεται μέχρι που ματώνει.

Viola tricolor 6X ή 12Χ

Viola δίνουμε ιδιαίτερα όταν οι πληγές είναι κυρίως στο κεφάλι και στο πρόσωπο και πονούν αλλά και ξύνουν. Έχουν συχνά πολλές εκκρίσεις και χοντρή κρούστα. Ο κνησμός χειροτερεύει τη νύχτα. Συχνά βρίσκουμε επίσης διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό και ούρα που μυρίζουν έντονα.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, εύκολη δεν είναι η επιλογή του σκευάσματος από έναν μη επαγγελματία, βλέπετε εύκολα πως υπάρχουν αρκετές ομοιότητες και χρειάζεται συχνά βαθιά ομοιοπαθητική γνώση του συγκεκριμένου παιδιού. Αν γνωρίζετε το ιδιοσυγκρασιακό σκεύασμα του παιδιού σας (π.χ. Calc. carbonica ή Silica), αξίζει πάντα τον κόπο να επιχειρήσετε να του δώσετε αυτό.



Φαρμακευτική θεραπεία του σταφυλόκοκκου

Θα περάσω στην συμβατική θεραπεία σε τοπικό επίπεδο, δεν χρειάζεστε εμένα να σας πω «Πάρτε ένα μπουκάλι αντιβίωση» αλλά η σωστή τοπική συμβατική θεραπεία είναι κάτι το οποίο ακούω τουλάχιστον να παραμελείται συχνά και είναι πράγματι κρίμα.

Επίσης, πριν το ξεχάσω: αν το παιδί σας πράγματι τελικά χρειαστεί συστημική αντιβίωση, μην ξεχνάτε να δίνετε παράλληλα ένα καλό προβιοτικό για να περιορίσετε τη συστημική ζημιά στο μικροβίωμα!!

Τοπική συμβατική αντιμετώπιση του σταφυλόκοκκου

Χρησιμοποιείτε τοπικά ένα οποιοδήποτε καλό αντισηπτικό: αυτό μπορεί να είναι Betadine ή Octenisept (το Octenisept καίει λιγότερο ή βασικά, σχεδόν καθόλου - απλά έχετε το πρόβλημα ότι επειδή είναι άχρωμο δεν βλεπετε εάν έχετε απολυμάνει ολόκληρη την πληγή ή όχι).

Στο Betadine λόγω του χρώματός του είναι κατάτι πιο εύκολο. Απολυμαίνετε λοιπόν, το αφήνετε να στεγνώσει, και μετά χρησιμοποείτε τοπική αντιβιοτική κρέμα - είτε κάτι τύπου Fucidin είτε τύπου Bactroban. Υπάρχουν και γενόσημα, κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά.

Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε την Fucicort (δηλαδή με την κορτιζόνη μέσα) διότι αυτή τοπικά καταστέλλει το ανοσοποιητικό. Η Fucicort είναι χρήσιμη μόνο εάν το τρώνε οι πληγές πάρα πολύ τι παιδί σας, στην οποία περίπτωση πράγματι συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε μερικές μέρες στην αρχή την Fucicort - ίσα ίσα να μην το τρώει πια. Μετά περνάτε αμέσως στη σκέτη Fucidin, η οποία έχει πλέον μόνο έχει μόνο το τοπικό αντιβιοτικό.

Τρεις φορές την ημέρα λοιπόν τοπική απολύμανση είτε με Betadine είτε με Octenisept και μετά από πάνω την κρέμα. Αν ξύνεται, βάλτε Hansaplast από πάνω. Το Hansaplast δεν βοηθάει στην ίαση (αντίθετα, κλείνουν πιο γρήγορα αν είναι ανοικτές οι πληγές στον καθαρό αέρα), απλά θα αποτρέψει το παιδί να το ξύσει τόσο πολύ και να το μεταφέρει και σε άλλα σημεία ή σε άλλα παιδιά.

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε πάντα και το τοπικό απολυμαντικό και την αντιβιοτική κρεμούλα ΚΑΙ στη μύτη και κοιτάξτε και τον ποπό - εάν υπάρχουν εκεί κοκκινίλες θα πρέπει να κάνετε και εκεί θεραπεία. Πολύ πολύ συχνά είναι εκεί η αρχική εστία οπότε άμα δεν ξεφορτώνεστε αυτήν… ότι άλλο και να θεραπεύσετε, θα ξαναβγάλει το παιδί σας αλλού πληγές.

 
Όπως βλέπετε εδώ, ο σταφυλόκοκκος ξεκίνησε στο ρουθούνι και εξαπλώθηκε ήδη προς τα κάτω, βλέπετε τη φουσκαλίτσα στο φίλτρο του παιδιού, ακριβώς πάνω από το άνω χείλος; Στο μάγουλο δεν υπάρχει ακόμη σίγουρη πληγή, αλλά μάλλον ξεκινά και εκεί.

Όπως βλέπετε εδώ, ο σταφυλόκοκκος ξεκίνησε στο ρουθούνι και εξαπλώθηκε ήδη προς τα κάτω, βλέπετε τη φουσκαλίτσα στο φίλτρο του παιδιού, ακριβώς πάνω από το άνω χείλος; Στο μάγουλο δεν υπάρχει ακόμη σίγουρη πληγή, αλλά μάλλον ξεκινά και εκεί.

 

Αυτά λοιπόν από εμένα, και λέω πάντα: Δώστε τουλάχιστον δυο με τρεις εβδομάδες περιθώριο. Τουλάχιστον! Αυτό είναι το απόλυτο minimum, θέλει πράγματι… Ιώβεια επιμονή. Ο σταφυλόκοκκος ανήκει στα παιδικά προβλήματα που θέλουν νεύρα και κότσια!

Εάν πράγματι δεν αρκεί η τοπική θεραπεία, τότε μπορείτε πάντα να περάσετε στο συστημικό αντιβιοτικό τύπου Augmentin, Amoxil (εν πάση περιπτώσει, ότι σας δώσουνε) και ξαναλέω, ΜΗΝ ξεχνάτε αν καταταλήξει σε αυτό να παίρνει και μια φορά την ημέρα το παιδί ένα καλό προβιοτικό ή να προστατέψει έστω εν μέρει το έντερό του!

Εύχομαι καλή επιτυχία! 💐

Είστε στο Pinterest?

Μπορείτε να αποθηκεύσετε εδώ ⬇️ το άρθρο για να το ξαναβρείτε αργότερα!

 
stafylokokkos-antimetwpisi.jpg