Τι θα κάνουμε όλη μέρα στην Καραντίνα;

Πολλοί γονείς, και εμείς μαζί, αναρωτιόμαστε πώς θα απασχολήσουμε σωστά τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και της καραντίνας που έφερε.

Μέχρι τώρα αναρωτιόμασταν πώς να τα απασχολήσουμε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών για να μην είναι κολλημένα σε μια οθόνη. Αλλά τα καλοκαίρια, είχαμε πάντα την επιλογή να πάμε έξω στη φύση ή σε μια παραλία. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό πλέον αδύνατον.

korwnoios-karantina-oikogeneiaki-apasxolisi+%281%29.jpg

Επιπλέον έρχεται να προστεθεί το άγχος της εργασίας από το σπίτι (για αυτούς από εμάς που μπορούν και πρέπει να εργαστούν από το σπίτι). Το κάθε νοικοκυριό πρέπει λοιπόν να ανακαλύψει νέους ρυθμούς και ισσοροπίες, ώστε ο ένας ή και οι δυο γονείς να μπορούν να εργαστούν απερίσπαστοι, χωρίς διαρκώς να μας διακόπτουν τα παιδιά μας. Έχετε δει τις γελοιογραφίες και τα memes; Να, σαν αυτά (όλα από το www.dailymail.co.uk). 😂

Όταν πρέπει να εργαστούμε (και ο εργοδότης ή ο πελάτης θα έχει σίγουρα κατανόηση για τις περιστάσεις αλλά …όχι ανεξάντλητη), συχνά έχει νόημα να χωριστούμε σε βάρδιες και να εναλλασσόμαστε μεταξύ της εργασίας μας και της φροντίδας των παιδιών.

Ενδιάμεσα υπάρχει χρόνος για κοινές δραστηριότητες π.χ. στα γεύματα ή όταν παίζουμε κάτι όλοι μαζί.

Η έννοια του Σαββατοκύριακου έχει πλέον για πολλούς χαθεί σχεδόν εντελώς αυτή τη στιγμή, οπότε μπορούμε να φτιάξουμε πάνω-κάτω το ίδιο πρόγραμμα για κάθε μέρα. Ωστόσο, αξίζει να διατηρήσουμε μια στοιχειώδη δομή στην εβδομάδα. Εμείς π.χ. κρατάμε το ιδιαίτερα ωραίο και πλούσιο κυριακάτικο πρωινό που κάναμε πάντα, συνοδευόμενο από όμορφη μουσική. Αν δεν την έχετε δοκιμάσει, εμείς αγαπάμε την “Acoustic Morning” στο Spotify.

Παραμένει όμως το ερώτημα: πώς μπορούμε να περάσουμε τις μέρες μας στην καραντίνα χωρίς να είναι καταθλιπτικές, βαρετές ή γεμάτες ένταση;

Κάπως πρέπει να φροντίσουμε για ποικιλία και εναλλαγή εμπειριών, και συγχρόνως δώσουμε στα παιδιά μας ένα νέο αίσθημα κανονικότητας.

Η Δομή της ημέρας μας στην καραντίνα

Η καθημερινή ρουτίνα δίνει σε εμάς και τα παιδιά μια αίσθηση ασφάλειας και υποστήριξης. ΠΟΤΕ μην υποτιμάτε την αξία που έχει ένα σταθερό πρόγραμμα για τη διαχείριση του στρες.

Και όμως, μετά από τις πρώτες 1-2 μέρες πολλοί από εμάς περιγράφουν τον πειρασμό του να συμπεριφερθούν σαν να έχουν «υποχρεωτικές διακοπές». Δεν χρειάζεται να πάμε στη δουλειά, οπότε γιατί να ντυθούμε, να ετοιμαστούμε, να βάλουμε μεικάπ ή να φτιάξουμε τα μαλλιά μας; Ωραίο ακούγεται, ναι;

Αλλά… δεν είμαστε σε διακοπές. Οι διακοπές είναι κάτι εντελώς διαφορετικό: ξοδεύουμε χρήματα που μας περισσεύουν, έχουμε ελευθερία κινήσεων, βλέπουμε φίλους, περνάμε όμορφα, κολυμπάμε, τρώμε διαφορετικά, ίσως ταξιδεύουμε… Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Με τα νέα δεδομένα η κανονικότητα έχει χαθεί και συχνά δεν ξέρουμε πια τι ημέρα της εβδομάδας είναι. Πολλοί καταλήγουμε μάλλον άπλυτοι και αφρόντιστοι, με μαλλιά που μοιάζουν με πατσαβούρα, να φοράμε πιτζάμες και παντόφλες όλη μέρα, τρώμε ότι και όποτε νά’ ναι, κοιμόμαστε και ξυπνάμε όποτε νά’ ναι, κολλάμε στα social ή στην τηλεόραση με τις ώρες (δεν είμαι σίγουρη τι τελικά είναι χειρότερο απ’ αυτά τα δύο)..… σαν να ήμασταν άρρωστοι.

Το μόνο που μας μένει λοιπόν, είναι να στήσουμε εμείς την «νέα» κανονικότητα. Να, κάπως έτσι:

ΠΡΩΙ:

Δεν υπάρχει σχολείο, έτσι μπορούμε να σηκωθούμε μισή ώρα αργότερα και να πάρουμε το πρωινό μας με τις πιτζάμες. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν μεταξύ τους για λίγο, και στη συνέχεια είναι απαραίτητο να φορέσουμε ρούχα, γιατί τίποτα δε μας κάνει πιο νωθρούς από το να περιφερόμαστε όλη την ημέρα με τις πιτζάμες.

Επειτα το σχολικό πρόγραμμα ξεκινά. Μερικά παιδιά έχουν σχολικές εργασίες, άλλα παρακολουθούν μαθήματα διαδικτυακά. Τα διαλείμματα πρέπει να προγραμματίζονται τακτικά. Τα νήπια μπορούν να απασχοληθούν με βιβλία ζωγραφικής ή φύλλα εργασίας νηπιαγωγείου.

Εάν υπάρχει χρόνος πριν από το γεύμα, μπορούμε να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού μαζί, να καθαρίσουμε ή να μαγειρέψουμε κάτι παρέα.

 
 

ΜΕΣΗΜΕΡΙ:

Ώρα για διάλειμμα. Όλοι μας καθόμαστε στο τραπέζι και απολαμβάνουμε το φαγητό μας μαζί.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ:

Στην κανονική ζωή, αυτή είναι η ώρα για τα μαθήματα του σχολείου και για τις διάφορες δραστηριότητες των παιδιών, όπως αθλητισμός, ξένες γλώσσες, μουσική και χορός. Τίποτα από αυτά δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή, έτσι έχω μαζέψει εδώ παρακάτω μερικές συμβουλές για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί:

Κατ’ αρχήν, ας μιλήσουμε για τις …εξαιρέσεις

Η καθημερινή μας ζωή έχει αναμφίβολα αλλάξει, γι 'αυτό και πρέπει να επιτρέψουμε μερικές εξαιρέσεις από την κατά τα άλλα κανονική διαδικασία. Είναι πολλές οι ώρες της ημέρας που πρέπει να γεφυρωθούν, και τώρα πια δεν υπάρχουν οι φίλοι και οι συναναστροφές, οι ώρες του σχολείου και των δραστηριοτήτων.

Αν και στην οικογένειά μας προσέχουμε πολύ πολύ πολύ να μην εθιστούν τα παιδιά μας στις οθόνες (φανταστείτε ΔΕΝ έχουμε συσκευή τηλεόρασης στο σπίτι, μόνο ο έφηβός μας έχει κινητό κλπ.), αναγνωρίζουμε πως οι οθόνες θα καταλάβουν περισσότερο χρόνο απ΄ότι κανονικά - αφού και μόνο ο χρόνος που περνούν μιλώντας με φίλους στο Skype υπερβαίνει το χρόνο οθόνης που είχαν παλιότερα.

Μετακίνηση

Η έξοδος δεν απαγορεύεται εντελώς, αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο (αρχ. Απριλίου 2020). Απλά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχουμε το κατάλληλο έγγραφο, ότι είμαστε κοντά στο σπίτι και ότι μετακινούμαστε ανά ζεύγη.

‘Ασκηση και γυμναστική κατά τη διάρκεια καραντίνας

Πρέπει να ασκούμαστε! Ο κίνδυνος να βγούμε από την καραντίνα όλοι ολοστρόγγυλοι με απόλυτα χαμένη και την μέτρια φυσική κατάσταση που είχαμε πριν, είναι ορατός!

Ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του παιδιού, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ατομικό πρόγραμμα γυμναστικής. Έτσι, μπορούμε π.χ. να κάνουμε μισή ώρα γυμαστική το πρωί με την 11χρονη κόρη μας, ενώ ο 15χρονος γιος μας θα προτιμήσει μια ώρα γυμναστικής μόνος με βαράκια και ασκήσεις, στο δωμάτιό του.

Επιτραπέζια παιχνίδια

Αυτό σίγουρα το έχετε ήδη σκεφτεί - ακούμε πως η Lego κάνει πάρτυ, τόσες πωλήσεις έχουν! Εκτός από τα παιχνίδια με κάρτες ή παραδοσιακή τράπουλα και τα επιτραπέζια παιχνίδια που έχουμε ξεθάψει από τις ντουλάπες μας, μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από τους παππούδες να ψάξουν για παλιά δικά μας ξεχασμένα παιχνίδια. Ίσως να υπάρχει ακόμα ένα παλιό παζλ.

Μπορούν να μας το αφήσουν μπροστά στην πόρτα για να το πάρουμε. Φυσικά μπορούμε επίσης να παραγγείλουμε κάτι καινούριο σε από το ίντερνετ.

Διάβασμα - Comics ΚΑΙ Λογοτεχνία!

Τώρα έχουμε πολύ χρόνο να διαβάσουμε σε μικρά παιδιά και τα μεγαλύτερα μπορούν να διαβάζουν το ένα βιβλίο μετά το άλλο - αν δεν το έχουν συνηθίσει, καλό είναι να ξεκινήσετε λέγοντάς τους «ωραία, διάβασε ένα μισάρωρο τη μέρα προς το παρόν, και απ΄την άλλη εβδομάδα βλέπουμε». Διαβάστε το βιβλίο σας ΔΙΠΛΑ στο παιδί σας, την ώρα που εκείνο διαβάζει το δικό του. Δεν γίνεται να ζητάτε από π.χ. τον έφηβό σας να διαβάσει αν εσείς είστε όλη μέρα στα social και το βλέπει.

Τα παιδιά δεν είναι ηλίθια, μαθαίνουν αυτό που κάνουμε και όχι απλά
αυτό που λέμε.

Μπορούμε να βρούμε λίστες βιβλίων για διαφορετικές ηλικίες, για παράδειγμα στο Pinterest. Μπορούμε να κατεβάσουμε βιβλία από το ίντερνετ και να τα διαβάσουμε online. Πολλές δημόσιες βιβλιοθήκες και αρκετοί εκδοτικοί οίκοι έχουν δώσει στους χρήστες ελεύθερη πρόσβαση στις πλατφόρμες τους αυτόν τον καιρό. Φυσικά μπορούμε να παραγγείλουμε βιβλία και να μας τα φέρουν σπίτι.

 
 

Μαγειρικές Περιπέτειες

Τα παιδιά μας πάντα χοροπηδούν από τη χαρά τους, όταν τους λέμε να ψήσουμε μαζί κουλουράκια ή κάποιο κέικ. Το να μαγειρεύουμε όλοι μαζί είναι επίσης διασκεδαστικό και έτσι μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας πολύτιμα μαθήματα που δεν θα πάρουν από πουθενά αλλού.

Η εποχή αυτή της καραντίνας είναι ΙΔΑΝΙΚΗ για να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να μαγειρεύουν απλά γεύματα: ομελέτα, μακαρόνια, ρύζι, πουρέ πατάτας (αληθινό 😄), σάλτσα ντομάτα, κρέπες, ίσως και σπιτική πίτσα!

Αφήνουμε τη Φαντασία να ταξιδέψει

Μπορούμε να μοιραστούμε ιστορίες πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Ένα τέτοιο θέμα θα μπορούσε να είναι π.χ…… «Τι θα κάναμε αν μια καλή νεράιδα μας έλεγε πως έχουμε μια ευχή που μπορεί να εκπληρώσει ή πού θα θέλαμε να ταξιδέψουμε και πώς το φανταζόμαστε;» Μπορεί να είμαστε πολύ περιορισμένοι αυτή τη στιγμή σε ένα μέρος, αλλά οι σκέψεις μας είναι ελεύθερες - και των παιδιών μας ακόμα περισσότερο!

Συνετή Χρήση Υπολογιστών

Με μικρά παιδιά, μπορούμε να δημιουργήσουμε ταινίες μικρού μήκους διαφόρων θεμάτων με το κινητό μας τηλέφωνο, στη συνέχεια να τις κόψουμε με μια από τις πολλές εφαρμογές που υπάρχουν για κινητά (π.χ. iMovie), και να τις παρακολουθήσουμε το βράδυ. Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό το τι καταφέρνουν τα παιδιά από μόνα τους στο TikTok.

Έτσι φτιάχνουμε και όμορφες αναμνήσεις για την περίοδο μετά την κρίση και όλοι θα έχουμε μάθει κάτι. Τα μεγαλύτερα παιδιά (άνω των 10 ετών) θα μπορούσαν να μάθουν πληκτρολόγηση με τυφλό σύστημα, είναι εξαιρετική ευκαιρία με τόσο χρόνο που έχουν αυτές τις μέρες, και αυτή η δεξιότητα θα είναι 100% απαραίτητη αργότερα. Υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα εκμάθησης στο Διαδίκτυο.

Περιπέτειες με παλιές φωτογραφίες (και τακτοποίηση)

Πάντα ήθελα να βάλω σε τάξη τις παλιές φωτογραφίες, και ποτέ δεν είχα τον χρόνο - ίσως συμβαίνει το ίδιο και με εσάς; Τα παιδιά θεωρούν εξαιρετικά αστείο και συναρπαστικό να δουν τις περιπέτειες των γονιών τους στα νιάτα τους (τους κάνει εντύπωση όταν μας βλέπουν μικρούς και χαλαρούς σε ένα κάμπινγκ ή σε μέρη που δεν έχουν ξαναδεί) και είναι μια καλή ευκαρία για εμάς να θυμηθούμε ότι υπήρξε κάποτε μια ζωή πριν τα παιδιά. Και να ξαναπάρουμε τους φίλους μας τηλέφωνο!

Η γιαγιά να βοηθήσει; Ναι, ακόμα μπορεί!

Δεν μπορούμε να επισκεφτούμε τη γιαγιά και ούτε μπορεί εκείνη να έρθει σε μας - τουλάχιστον όχι αυτοπροσώπως.

Μπορούμε όμως να την επισκεφθούμε μέσω βιντεοκλήσης (Skype, Viber, Zoom) και μπορεί να κρατήσει τα παιδιά απασχολημένα για λίγο. Μπορούμε να «μαγειρέψουμε» μαζί της σε αυτή τη βιντεοκλήση ή να «φάμε» μαζί με τη γιαγιά και τον παππού στο τραπέζι.

Θέλει λίγη υπομονή μέχρι να το πετύχουμε και να το συνηθίσουν και οι δύο πλευρές, αλλά δεδομένου του ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αξίζει σίγουρα τον κόπο. Οι πιο ηλικιωμένοι αισθάνονται ότι έχουν μείνει μόνοι αυτόν τον καιρό - οποιαδήποτε κοινωνική επαφή, πόσο μάλλον με εμάς που τους αγαπάμε, είναι το φωτεινό σημείο της μέρας τους!

Αλλάζουμε τη διαρρύθμιση του σπιτιού

Θέλετε να μεταφέρετε τον καναπέ κάπου αλλού, να αποσυναρμολογήσετε το τραπέζι στη μέση του δωματίου και τις κουκέτες στο δωμάτιο των παιδιών; Είναι χρονοβόρα δουλειά, αλλά αν έχουμε κάτι άπλετο αυτή τη στιγμή, αυτό είναι ο χρόνος, σωστά; Τα παιδιά σίγουρα θα θέλουν να βοηθήσουν.

ΒΡΑΔΥ:

Κοιτάμε να τρώμε μαζί ένα ελαφρύ βραδινό, είναι μοναδική ευκαιρία να βρισκόμαστε στο οικογενειακό τραπέζι και να συνδεθούμε καλύτερα με τα παιδιά μας, με κλειστή την τηλεόραση!

Βραδιές Σινεμά

Εκτός από τις δικές μας αυτοσχέδιες ταινίες στο κινητό, υπάρχουν σίγουρα πολλές όμορφες παιδικές ταινίες που δεν έχουμε δει ακόμα, να μερικές! ⬇️ Απολαύστε τες με λίγο σπιτικό ποπκόρν, είναι πανεύκολο (το φτιάχνουν τα παιδιά μας σε μια αντικολλητική κατσαρόλα)

 
tainies-gia-thn-oikogeneia.jpg
 

Εσείς, τι κάνετε για να απασχοληθείτε όλοι μαζί ή χωριστά; Πώς βλέπετε την κατάσταση, τα παιδιά σας πώς την βλέπουν;