ΠΛΗΡΕΣ φαρμακείο για ταξίδι!

Φέτος είναι ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι…

Πολλοί από εμάς δε θα φύγουν καθόλου για διακοπές είτε κατ’ επιλογήν είτε γιατί δεν έχουν πλεόν άλλη άδεια στη διάθεσή τους. Αλλά και πολλοί από αυτούς που θα φύγουν, δείχνουν μια προτίμηση σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, με λιγότερο κόσμο, για να νιώθουν πιο ασφαλείς.

Σήμερα λοιπόν συζητάμε για ένα πιο πλήρες, ολοκληρωμένο φαρμακείο για ταξίδι ή για διακοπές.

Αν προτιμάτε να δείτε το βίντεο, κάντε κλικ στην εικόνα: ⬇️

 

Του βίντεο αυτού είχε προηγηθεί αυτό εδώ ⬇️, που περιγράφει ένα απόλυτα μίνιμαλ φαρμακείο ταξιδιού για τους πιο τολμηρούς. Περιέχει μόνο τα … εντελώς βασικά:

 

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα συζητήσω τι προσθέτουμε στο βασικό φαρμακείο ταξιδιού αν νιώθουμε ιδιαίτερα αγχωμένοι, ή αν σκοπεύουμε να πάμε κάπου που πραγματικά θέλουμε να ξέρουμε ότι θα έχουμε παραπάνω από τα απoλύτως βασικά μαζί, γιατί δεν θα έχουμε εύκολη πρόσβαση σε φάρμακα, σε νοσοκομεία ή σε γιατρούς.

Στο τέλος του άρθρου θα συνοψίσουμε ξανά τα πάντα! 😊

Ξεκινάμε λοιπόν, επιπρόσθετα στο βασικό φαρμακείο σκεπτόμαστε τα εξής:

Αντιεμετικό φάρμακο για ταξίδι

Ένα πιο ολοκληρωμένο φαρμακείο, δηλαδή πέραν του βασικού στο οποίο περιλαμβάνονται απολυμαντικά, βασικά επιδεσμικά, παυσίπονα και ένα φάρμακο για διάρροιες, πρέπει να περιλαμβάνει και ένα φάρμακο για εμετούς.

(Κανονικά, αν το παιδί μας παρουσιάσει ξαφνική γαστρεντερίτιδα στο σπίτι (κλικ ΕΔΩ για την φυσική αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας) είτε δίνουμε κάτι ομοιοπαθητικό για τους εμετούς είτε γενικά συστήνουμε να τα αφήσετε να κάνουν τους εμετούς τους και προσέχουμε απλά την ενυδάτωση - δεν διαρκεί ευτυχώς πολύ η φάση των εμετών.

Στο ταξίδι όμως, συχνά θέλουμε να προστατέψουμε το παιδί από υπερβολικά πολλούς εμετούς και μια πιθανή αφυδάτωση γιατί βρισκόμαστε μακριά από το σπίτι με πολύ λιγότερα εφόδια. Μπορούμε λοιπον να πάρουμε μαζί ένα φάρμακο τύπου Primperan (μετοκλοπραμίδη).

 
emeto-avtokinito.jpg
 


Προσοχή, το Primperan σε ορισμένα παιδιά κάνει νευρολογικές παρενέργειες, δηλαδή: μπορεί να δείτε ξαφνικά το παιδί σας να κάνει παράξενες κινήσεις που δεν έχετε ξαναδεί. Αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο - ιδιαίτερα αν δεν το γνωρίζετε σαν παρενέργεια. Αν σας τύχει όμως, να ξέρετε ότι είναι αναστρέψιμη παρενέργεια, δηλ: σταδιακά θα υποχωρήσει και θα σταματήσει.

Αντιισταμινικά για το ταξίδι

Το επόμενο θέμα το οποίο πάντοτε συζητάω είναι οι αλλεργίες και θεωρώ ότι, εντάξει, τόσο υπεβολικό δεν είναι να πάρει κανείς ένα φάρμακο για πιθανή αλλεργική αντίδραση.

Συνήθως αυτό θα είναι ένα κλασσικό αντιισταμινικό τύπου Xozal ή Zyrtec. H πιο πρακτική μορφή για ταξίδι ΔΕΝ είναι το σιρόπι λόγω του όγκου του μπουκαλιού. Προτιμήστε πάντα σταγόνες - ίδια δράση σε πολύ μικρότερο κουτάκι/μπουκαλάκι. Οι σταγόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πάρα πολύ μικρά παιδιά (>12 μηνών) μέχρι και για τους ενήλικες στην οικογένεια.

Εάν θέλετε να είστε απολύτως ασφαλείς και να πάρετε και την «βαριοπούλα» 😆 (το πολύ βαρύ φάρμακο μαζί), μπορείτε να πάρετε κορτιζόνη μαζί σας. Πάλι συστήνω να πάρετε σε σταγόνες για να μην έχετε ούτε τόσο όγκο όπως με το σιρόπι ούτε τόση δυσκολία όπως με τα χάπια (π.χ. Soldesanil σταγόνες).

Στην πραγματικότητα ΔΕΝ παίρνουμε μαζί μας σταγόνες κορτιζόνης για να τις χρησιμοποιήσουμε, τις παίρνουμε μαζί για να ΜΗΝ τρέχουμε και ψάχνουμε σε ώρα μεγάλης ανάγκης - απλά να υπάρχουν. Δεν μπορώ εδώ για νομικούς λόγους να σας πω δοσολογίες, αλλά στο φαρμακείο σας μπορείτε να ζητήσετε τις δοσολογίες για το παιδί σας και για εσάς τους ίδιους.

 
aloifi.jpg
 

Αντιβιοτική κρέμα για τραυματισμούς/ δερματικές μολύνσεις σε ταξίδι

Συνεχίζουμε με μια αντιβιοτική κρέμα στην περίπτωση τοπικών μολύνσεων του δέρματος. Οι συνήθεις αντιβιοτικές κρέμες είναι είτε η Fucidin και η Bactroban, καθώς και τα γενόσημα αυτών, τα οποία λειτουργούν ωραιότατα και κανονικά όπως και τα πρωτότυπα.

Δηλαδή αν υπάρξει μολυσμένο τσίμπημα, ένα μολυσμένο γδάρσιμο ή πληγή, είναι καλό να το έχετε αυτό μαζί σας, αν είστε κάπου στη μέση του τίποτα σε διακοπές. Είναι αμαρτία να ψάχνει κανείς σε ένα φαρμακείο μόνο και μόνο για μια αλοιφή.

Αντιβηχικά φάρμακα για παιδιά

Η επόμενη κατηγορία φαρμάκων που μπορεί να περιέχει ένα ωραίο τέτοιο φαρμακείο είναι κάτι για τον βήχα. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ πιο φυσικών σιροπιών όπως είναι π.χ. τα Grintuss/Koflet/Kofol, ή να πάρετε κάτι πιο συμβατικό σαν το Mucosolvan, το Mucothiol ή το Bisolvon, αυτά είναι καλά αποχρεμπτικά και ηρεμούν έναν ξαφνικό βήχα.

Και όταν το παιδί έχει τάση για μύξες;

Εάν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με μύξες το παιδί σας και κρυολογήσει, έχετε στην ουσία το πρόβλημα στο άνω αναπνευστικό. Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα καλό φυτικό σιρόπι τύπου Septilin, είναι το μοναδικό στην ουσία το οποίο δίνουμε για το άνω αναπνευστικό. Δεν είναι πολύ εύκολο να το βρείτε στα φαρμακεία (είναι πολύ συχνά σε έλλειψη) αλλά μπορούν να σας το παραγγείλουν. Αλλίως, για πιο συμβατική αντιμετώπιση μπορεί μπορείτε να έχετε κάτι απλά για την μύτη τύπου Otrivin σε σταγόνες ή σε σπρεϊ ή στη χειρότερη περίπτωση, να χρησιμοποιήσετε τις σταγόνες Xozal που ήδη έχετε για πιθανή αλλεργία. (Σημειώνω πως γενικά δεν είμαι καθόλου υπέρ της χρήσης αντιισταμινικών/αντιαλλεργικών φαρμάκων για μύξες λόγω κρυολογήματος, αλλά δέχομαι εξαιρέσεις σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως είναι τα ταξίδια ή πριν από σημαντικά γεγονότα όπως γάμοι, βαφτίσεις κλπ.).


 
farmaka-taksidi.jpg
 

Όλα όσα χρειάζονται σε ένα ολοκληρωμένο φαρμακείο ταξιδιού είναι λοιπόν τα εξής:

  1. Ένα καλό απολυμαντικό (Octenisept ή Betadine)

  2. Πολύ βασικά επιδεσμικά (αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, ένας ελαστικός επίδεσμος, μια αιμοστατική γάζα και ένα πακετάκι απλές γάζες)

  3. Παυσίπονα (π.χ. Algofren/Depon)

  4. Ένα φάρμακο για διάρροια (Ultralevure για παιδιά, Imodium μόνο για ενήλικες)

  5. Ένα φάρμακο για εμετούς (Primperan, προσοχή διαβάστε ξανά τις πιθανές παρενέργειες για να τις έχετε υπ΄όψιν)

  6. Ένα αντιαλλεργικό/ αντιισταμινικό φάρμακο σε σταγόνες, όπως π.χ. Xozal ή Zyrtec. (εάν είστε πολύ αγχωμένοι, πάρτε και κορτιζόνη σε σταγόνες π.χ. Soldesanil, εγώ πάντως ελπίζω να μην χρειαστεί καθόλου να τις χρησιμοποιήσετε)

  7. Μια αντιβιοτική κρέμα π.χ. Fucidin ή Bactroban για τοπικές μολύνσεις του δέρματος.

    Μερικοί γονείς είναι τόσο αγχώδεις, που δεν παίρνουν μόνο κρέμα αλλά και αντιβιοτικό σιρόπι μαζί τους, (προφανώς σε μορφή σκόνης, όχι διαλυμένο!). Προσωπικά, η μόνη περίπτωση που θα σκεφτόμουν να το κάνω είναι αν πήγαινα πράγματι κάπου πάρα πολύ μακριά σε ένα ασιατικό κράτος ή στην Β. Αφρική και δεν είχα ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην ποιότητα των αντιβιοτικών που θα έβρισκα εκεί στα τοπικά φαρμακεία.

  8. Ένα φάρμακο για βήχα είτε φυσικό, όπως είναι το Koflet ή το Grintuss, είτε πιο συμβατικό, όπως είναι τα Mucosolvan, Mucothiol και Bisolvon.

  9. Ένα φάρμακο για μύξες/καταρροή - το πιο φυσικό είναι το σιρόπι Septilin (το αγαπημένο μου), τα πιο συμβατικά είναι τα σπρεϊ και οι ρινικές σταγόνες Οtrivin. Αντιισταμινικά τύπου Xozal για μύξες θα σύστηνα μόνο κατ’ εξαίρεση, δεν τα συνηθίζω καθόλου.

  10. Kαι φυσικά ας μην ξεχνάμε τον φυσιολογικό ορό, που γενικά οι περισσότεροι έχουν μαζί τους αν έχουν πολύ μικρά παιδιά.

  11. Αν ασχολείστε με την Ομοιοπαθητική, εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο για ομοιοπαθητικό φαρμακείο ταξιδιού, εδώ μπορείτε να αγοράσετε μια βασική ομοιοπαθητική κασετίνα και εδώ μπορείτε να αποκτήσετε τον ηλεκτρονικό οδηγό ομοιοπαθητικών σκευασμάτων (που έχω γράψει εγώ η ίδια!) , ώστε να ξέρετε και τι να δώσετε!!

 
omoiopathitika-taksidi.jpg
 


Αυτά λοιπόν, καλό ταξίδι, καλές διακοπές και… αχρείαστα να είναι όλα!

Είστε στο Pinterest?

Μπορείτε να αποθηκεύσετε εδώ ⬇️ το άρθρο για να το ξαναβρείτε αργότερα!

 
farmakeio-taksidiou.jpg