Γρίπη Η1Ν1 - και τώρα;;;

Τι κάνω όταν το παιδί μου έχει γρίπη Η1Ν1; Το Tamiflu είναι ασφαλές;

Πριν λίγες μέρες είχα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Μια αγαπημένη μου αναγνώστρια μου έγραψε για την αδελφική της φίλη που «έχει τα δυο παιδάκια της στο σπίτι με Η1Ν1. Τα είχε χθες στο Ιατρικό, το ένα παιδάκι 3μιση και το άλλο 1 και κάτι. Της είπαν να τα κρατήσει σπίτι και τα' χει παίξει η καημένη». 

Επικοινώνησα λοιπόν με την εν λόγω μαμά, και η κατάσταση είχε ως εξής:

Μια έξυπνη, νέα (!!!!) μαμά που εργάζεται, γενικά δεν υπερφορτώνει τα παιδιά της με φάρμακα, και αναρωτιέται πώς πρέπει να κινηθεί διότι ...της είπαν πως πρέπει να δώσει Tamiflu και ότι «η γρίπη μπορεί να προκαλέσει  πνευμονία». 

Δύο παιδάκια με διαπιστωμένο Η1Ν1 και συμπτώματα γρίπης, πυρετό κλπ, αλλά με ανεκτά καλή διάθεση, ακόμη τρώνε, πίνουν, κινούνται και παίζουν ώρες-ώρες. Η μαμά λοιπόν αναρωτιέται πόσο πράγματι πρέπει να φοβάται και αν πρέπει πράγματι να δώσει το Tamiflu ή αν μπορεί απλά να κρατήσει τα παιδιά στο σπίτι με σούπες κλπ.

Με τη σειρά λοιπόν...

Α. Πόσο πρέπει να φοβάται; 

Δόξα τω Θεώ, δεν έχουν κάτι πιο σοβαρό τα παιδιά. Δεν έχουν ούτε λευχαιμία, ούτε ρευματοειδή αρθρίτιδα, ούτε διαβήτη, ούτε σηψαιμία. 

Πρέπει να φοβάται/αγχώνεται μόνο τόσο, όσο επιβάλλει η πραγματική κατάσταση των παιδιών της. Όχι η δυνητική ή μελλοντική τους κατάσταση, αλλά η πραγματική.

Αν χειροτερέψουν αισθητά, μπορεί πράγματι να αγχωθεί, κατ' εμέ, τότε. Και ούτε δευτερόλεπτο πιο πριν. 

Όταν οι γονείς αγχώνονται, το αισθάνονται ΠΑΝΤΑ τα παιδιά τους. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός νηπίου που α) αισθάνεται λίγο χάλια και β) βλέπει τη μαμά ανήσυχη/πανικοβλημένη να φοβάται, να μιλάει συνέχεια στο κινητό, να το κοιτάει με τα μάτια διάπλατα... Δεν θέλει πολλή φαντασία. Και η διάθεση του παιδιού θα χειροτερέψει αλλά και το ανοσοποιητικό του θα πέσει. 

Φανταστείτε λοιπόν την αντίθετη περίπτωση ενός μικρού παιδιού που α) αισθάνεται λίγο χάλια και β) βλέπει την cool μαμά του να ξεκινάει την κοτόσουπα και να βράζει νερό για τσάι, λέγοντας στο κινητό «ναι μωρέ, έχω το Γιαννάκη αρρωστούλη, μάλλον θα τραβήξει αρκετά γιατί έχει Η1Ν1. Πού' σαι, αν ρίξει και μένα θα μας φέρνεις εσύ τις σούπες έτοιμες σε κατσαρόλα έξω απ' την πόρτα, χαχαχα!!».

Εν κατακλείδει, ΔΕΝ δανειζόμαστε ποτέ προβλήματα και άγχη από το μέλλον!
Αν και εφόσον έρθουν, τα αντιμετωπίζουμε τότε.

Β. Με το Tamiflu τί γίνεται;

Το Tamiflu είναι, ως γνωστόν, ένα από τα λίγα αντιικά φάρμακα που κυκλοφορούν. Πρόκειται για ένα ακριβό φάρμακο της Roche για το οποίο ξοδεύτηκαν και πολλά εκατομμύρια στην έρευνα. Αν θυμάστε, το 2009 με την τότε τεράστια καμπάνια τρόμου, τα περισσότερα δυτικά κράτη μάζεψαν και πλήρωσαν απίστευτο στοκ του φαρμάκου, το οποίο τελικά αχρηστεύτηκε. 

Screenshot of Google Chrome (21-02-18 12-53-53).png

Υπάρχουν κατά τη γνώμη μου 2 ξεχωριστά προβλήματα:

1. Υψηλό κόστος, χαμηλό προσδοκώμενο όφελος 

Το φάρμακο είναι ακριβό και επιβαρύνει οικονομικά τους προ­­ϋπολογισμούς των συστημάτων υγείας (που χρηματοδοτούμε εσύ και εγώ και όχι κάποιοι εξωγήινοι) και προσφέρει ελάχιστο όφελος στον περιορισμό της ασθένειας αυτής καθ' εαυτής.  Το όφελος που προσδοκούμε από το αντιικό φάρμακο είναι μικρό - κατά μέσο ώρο μικραίνει τη διάρκεια της αρρώστιας κατά 24 ώρες. Επαναλαμβάνω : μόνο.24.ώρες.

Το 2009 ζήτησε το NHS της Μ. Βρετανίας να γίνει μια μετα-ανάλυση για τα ωφέλη του Tamiflu (δηλαδή να μελετήσουν όλες τις μελέτες) από το 2003 και μετά. Αν και δεν πίστευαν πως θα είχαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα, έκαναν λάθος.

Κατ' αρχήν βρήκαν πως τα αποτελέσματα του 2003 βασίστηκαν κυρίως σε δεδομένα μελετών της κατασκευάστριας εταιρείας Roche, τα οποία δεν είχαν δημοσιοποιηθεί. Επειδή η εταιρεία δεν τους έδινε τα δεδομένα μετά από αρκετές απόπειρες, ανέλυσαν τα δεδομένα που είχαν. Με βάση αυτή την ανάλυση, το Tamiflu δεν περιορίζει ούτε την εξάπλωση αλλά ούτε τις επιπλοκές της γρίπης. (Πηγή)

Antiika-farmaka-gia-gripi.jpg

Αλλά δεν τελειώσαμε... οι πιο συχνές παρενέργειες είναι ναυτία, εμετοί, διάρροιες, πονοκέφαλοι, κόπωση και βήχας!

Καταναλώνουμε λοιπόν με την ελεύθερη βούλησή μας και την ευλογία διαφόρων ΚΕΕΛΠΝΟ ένα πιθανώς επικίνδυνο φάρμακο (βλέπε λίγο πιο κάτω) που σύμφωνα με το British Medical Journal είναι πρακτικά άχρηστο, και έχει σαν παρενέργειες ... συμπτώματα γρίπης. Φανταστικό, έ; (Πηγή)

2. Το Tamiflu συνδέεται εδώ και χρόνια με ψυχιατρικές διαταραχές σε παιδιά και ενήλικες

Και για να μην νομίζετε πως είμαι παντελώς μουρλή, γενικά δεν πιστεύω σε θεωρίες συνομωσίας και δεν νομίζω πως είναι διαβολικές όλες οι φαρμακευτικές και μας δηλητηριάζουν για να μας κρατούν αρρώστους και να παίρνουμε και άλλα φάρμακα. 

Πάντως ήδη από το 2007 το Tamiflu έχει απαγορευτεί στην Ιαπωνία για χρήση σε παιδιά άνω των 10 ετών, αφ΄ότου υπήρξαν περιστατικά ξαφνικών ψυχώσεων και αρκετές αυτοκτονίες πολύ νέων παιδιών.

Συνολικά πέθαναν 12 παιδιά και 32 είχαν αφύσικη συμπεριφορά. Ένα 14χρονο κορίτσι πήδηξε ή έπεσε από μια πολυκατοικία αφού πήρε το φάρμακο. Ένα 17χρονο αγόρι πήρε το φάρμακο πριν πάει για ύπνο, σηκώθηκε, βγήκε από το σπίτι και στάθηκε μπροστά σε ένα φορτηγό το οποίο τον σκότωσε. Ο οδηγός του φορτηγού είπε στην αστυνομία πως το αγόρι χαμογελούσε τη στιγμή που τον χτύπησε το φορτηγό. (Πηγή, Πηγή, Πηγή)

Υπήρξαν και τρεις αυτοκτονίες ενηλίκων που έπαιρναν το φάρμακο. (Πηγή)

Νεότερες ειδήσεις εντός του 2018 είναι επίσης ανησυχητικές. Ένα επτάχρονο αγόρι στη Νόξβιλ είχε παραισθήσεις πως είχε δηλητήριο στο στόμα του και έλεγε πως υπήρχαν σκουλήκια και δηλητήριο στο φαγητό του (Πηγή). 

 Ένα 6χρονο κοριτσάκι από το Τέξας που έπαιρνε Tamiflu προσπάθησε να πηδήξει από το παράθυρο (Πηγή).

Μια οικογένεια στην Ιντιάνα είπε πως η κόρη τους έβλεπε έντομα στο σώμα της και άκουγε φωνές. Μια άλλη οικογένεια στην Ιντιάνα πιστεύει πως η αυτοκτονία του 16χρονου γιου τους μπορεί να οφείλεται στο Tamiflu. Δεν είχαν δει σημάδια κατάθλιψης πριν την αυτοκτονία - η μόνη αλλαγή ήταν πως ξεκίνησε να παίρνει το φάρμακο. (Πηγή)

Εν κατακλείδι...

Το φάρμακο αυτό είναι ακριβό, διατίθεται χωρίς συνταγή στα ελληνικά φαρμακεία, έχει πολύ περιορισμένο προσδοκώμενο όφελος και είναι πιθανώς επικίνδυνο. Στην Ελβετία δεν το δίνουμε σε παιδιά εκτός αν νοσηλεύονται ή έχουν εξαιρετικά σημαντικό λόγο να το πάρουν. Το φάρμακο είναι πιθανώς επικίνδυνο, επιδρώντας στη συμπεριφορά παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με τρόπο άκρως ανησυχητικό. 

Αν ήταν δικά μου τα παιδιά με το Η1Ν1, θα κοιτούσα να τα καταφέρω χωρίς χρήση του φαρμάκου - δόξα τω Θεώ, έχουμε πολλές δυνατότητες!!


Και για να μην ξεχνιόμαστε… όπως σε κάθε άλλη γρίπη, φροντίζουμε για τα εξής βασικά:

  1. Εξαιρετική ενυδάτωση ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ - η αφυδάτωση είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα, ιδιαίτερα όταν ο υψηλός πυρετός διαρκεί πολλές μέρες.

  2. Λογική αντιμετώπιση του πυρετού - χωρίς ίχνος πανικού!

  3. Πολλή πολλή ξεκούραση και ύπνος - ιδιαίτερα αν το παιδί σας χοροπηδάει με χρήση παυσίπονων, κοιτάξτε να μην τα παρα-χρησιμοποιείτε. Αν έχει γρίπη, είναι απείρως καλύτερο να κοιμάται πολύ.

  4. Τονωτικές τροφές που βοηθούν και δεν επιδεινώνουν την κατάσταση: Όχι, ΔΕΝ θα φάει πατατάκια τηγανιτά ή σοκολάτα! Θα προτιμήσετε καλοβρασμένες σούπες (η κοτόσουπα είναι η καλύτερη!), ρυζάκι σε ζωμό, απλά ζυμαρικά, τραχανά, απλά και ελαφριά φαγητά. ΔΕΝ είναι ούτε η ώρα για μπρόκολο ούτε για φασόλια γίγαντες, προτιμήστε κάτι λίγο πιο βαρετό και απλό.

  5. Και ξαναλέω, παυσίπονα με μέτρο. Όσο το παιδί σας κοιμάται αλλά πίνει πολλά υγρά και δεν υποφέρει ιδιαίτερα, το κρατάτε κοντά σας, το φροντίζετε με εντριβές και ξεκούραση και σιρόπια και ελαφριά τροφή, υποστηρίζετε και με λίγο Echinaforce για τόνωση και περιμένετε να περάσει.

  6. Αντιμετώπιση των επιμέρους συμπτωμάτων με όσο πιο φυσικούς τρόπους μπορείτε (π.χ. φυτικά σιρόπια όπως το Grintuss ή το Bronchosan για βήχα, Septilin ή Sambucol για πολύ φλέγμα, τσάι βουνού με π.χ. λίγο δίκταμο και θυμάρι για το βράσιμο, καλές εντριβές με Winter balm για τον βήχα και τις κομάρες, ομοιοπαθητικά σκευάσματα ανάλογα με την εικόνα του παιδιού!)

Τί κάνουμε όταν είναι άρρωστο το παιδί;;

Εσείς τελικά, θα το δίνατε το φάρμακο σε αυτά τα παιδάκια; 

 

 

 

 

Πηγές

http://web.archive.org/web/20140112135139/http://www.montrealgazette.com/health/need+know+truth+about+Tamiflu/8993412/story.html

https://www.mommypotamus.com/tamiflu-side-effects/

https://www.drugs.com/sfx/tamiflu-side-effects.html

http://dfw.cbslocal.com/2018/01/23/side-effects-tamiflu/

https://www.reuters.com/article/us-japan-tamiflu-s/factbox-whats-behind-warning-on-bird-flu-drug-tamiflu-idUSSP29947320070321

https://www.theage.com.au/news/world/flu-remedy-linked-to-spate-of-teen-deaths/2007/02/28/1172338709262.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/89734.php

http://articles.latimes.com/2008/apr/14/health/he-psycheffects14

http://www.wbir.com/article/news/local/knoxville-child-hallucinates-after-taking-tamiflu/51-514018937

http://fox59.com/2018/01/30/franklin-township-family-believes-tamiflu-led-to-teens-suicide/