9 Ομοιοπαθητικά για την Καταρροή

9-Omoiopathitika-gia-tin-katarroi-rinitida.png

Συχνά με ρωτούν οι γονείς το κλασικό «έχει βουλώσει η μύτη του και τρέχει, ξέρετε κάποιο ομοιοπαθητικό να του δώσουμε;». Τους εξηγώ πως το «έχει βουλώσει η μύτη του» είναι μάλλον λίγο σαν πληροφορία για να επιλέξουμε ομοιοπαθητικό σκεύασμα. 

Υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικά σκευάσματα που μπορούν να δοθούν σε ένα παιδί με καταρροή, πάντα ανάλογα με τα άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την εικόνα. Όσο πιο «όμοιο» είναι το σκεύασμα με την γενική εικόνα του παιδιού, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά. 

Εδώ μια επιλογή των 9 βασικών σκευασμάτων για την καταρροή, που περιέχονται και στο Kit μας. Η λίστα αυτή δεν είναι με σειρά σπουδαιότητας, αλλά απλά αλφαβητική. Κάτω από το κάθε σκεύασμα βλέπετε και τα συμπτώματα ή αλλιώς την «ομοιοπαθητική εικόνα» που υποστηρίζει ιδανικά την εκάστοτε επιλογή. Επιλέξτε αυτό που μοιάζει περισσότερο με την εικόνα του παιδιού σας!

1. Aconitum 30CH

Το Aconitum είναι ένα σκεύασμα που γενικά δίνεται σε ένα ξαφνικό ξεκίνημα ασθένειας, συχνά μετά από έκθεση σε κρύο αέρα. Ο μύξες συνήθως δεν είναι πηχτές και το παιδί φτερνίζεται έντονα.  Μπορεί να συνοδεύονται από ξηρό βήχα ή/και υψηλό πυρετό. Το παιδί αισθάνεται χειρότερα τη νύχτα. 

2. Allium cepa 30CH

Το Allium cepa δίνεται όταν παρατηρούμε έντονη καταρροή που πληγιάζει τη μύτη και το άνω χείλος. Παράλληλα συνήθως δακρύζουν τα μάτια, χωρίς να είναι όμως ιδιαίτερα ερεθισμένα. Συχνά με βραχνάδα, φτέρνισμα, ίσως και ξηρό βήχα. Η γενική εικόνα του παιδιού δείχνει βελτίωση στον καθαρό αέρα και επιδείνωση  εντός σπιτιού και τις νυχτερινές ώρες.

3. Arsenicum album 30CH

Και εδώ βλέπουμε λεπτόρρευστη καταρροή που πληγιάζει το άνω χείλος. Χαρακτηριστικά το παιδί είναι κακοδιάθετο, φτερνίζεται συχνά, και επιδεινώνεται εμφανώς στο κρύο. Αισθάνεται καλύτερα στη ζεστασιά ή/και πίνοντας κάτι ζεστό.

4. Echinacea 3X

Αν η εικόνα του παιδιού δεν ταιριάζει καθόλου με κάποιο από τα σκευάσματα της λίστας αυτής, συμβουλευτείτε τον ομοιοπαθητικό σας ή δώστε προσωρινά Echinacea 3X (πολύ χαμηλή δυναμοποίηση, οπότε δίνεται τρεις φορές ημερησίως και όχι μόνο 1-2 φορές και τέλος). Σε τόσο χαμηλή δυναμοποιήση η Echinacea δρα απλώς υποστηρικτικά για το ανοσοποιητικό του παιδιού ή μπορεί να δοθεί παράλληλα με άλλο σκεύασμα σε υψηλή δυναμοποίηση.

5. Kalium bichromicum 30CH

΄Ενα πολύ σημαντικό σκεύασμα για προχωρημένο στάδιο με πηχτές, κιτρινοπράσινες μύξες. Συχνά περιγράφεται και πονοκέφαλος σε συγκεκριμένο σημείο στο κεφάλι. Ίσως δεν έχει πλέον καλή όσφρηση. Το Kalium bichromicum είναι και από τα πιο αποτελεσματικά σκευάσματα για την ιγμορίτιδα. Παρατηρείται βελτίωση στη ζεστασιά ή με ζεστές κομπρέσες στο πρόσωπο.

6. Mercurius solubilis 30CH

Επίσης για προχωρημένα στάδια με πηχτές κιτρινοπράσινες μύξες χρησιμοποιούμε το Mercurius. Το προτιμούμε ιδιαίτερα όταν οι εκκρίσεις πληγιάζουν τη μύτη και είναι δύσοσμες. Γενικά το παιδί μπορεί να μυρίζει άσχημα, π.χ. η αναπνοή του ή/και ο ιδρώτας. Συχνά υπάρχει και πονόλαιμος με πρησμένους λεμφαδένες.

7. Nux vomica 30CH

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σκεύασμα για αρχικό στάδιο κρυολογήματος. Συχνά προηγήθηκε έκθεση σε κρύο, στρες, υπερκόπωση ή έλλειψη ύπνου. Χαρακτηριστικές είναι οι έντονες κρυάδες και η ευαισθησία στο κρύο και στα ρεύματα αέρος. Η μύτη ρέει την ημέρα αλλά είναι μπουκωμένη τη νύχτα. Το παιδί είναι μάλλον κακοδιάθετο και ευερέθιστο αλλά αισθάνεται καλύτερα στη ζεστασιά, με ζεστά ροφήματα και ζεστές κουβέρτες.

8. Pulsatilla 30CH

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σκεύασμα για την παιδική ηλικία και όχι μόνο! Χαρακτηριστικά βλέπουμε κίτρινες εκκρίσεις από τη μύτη (που γενικά δεν πληγιάζεται) ή/και τα μάτια. Μέσα στο σπίτι η μύτη είναι μπουκωμένη, εκτός σπιτιού η γενικότερη εικόνα του παιδιού είναι βελτιωμένη και η μύξες ρέουν καλύτερα. Το παιδί γκρινιάζει και ζητά την αγκαλιά της μαμάς - στην οποία αισθάνεται και καλύτερα.

9. Silica 30CH

H Silica θα βοηθήσει ιδιαίτερα, αν το παιδί σας είναι μάλλον φίνο, και φαίνεται να μην μπορεί να «ξεφορτωθεί» τις μύξες αν και έχουν περάσει τα άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος (πυρετός, πολύς βήχας κλπ.)